smart products for smart parents

Check onze Facebook pagina voor mooie kortingcodes!

kortingcodes op onze facebook!

7 tips voor een energiek kraambezoek

Wat was ik blij na de geboorte van mijn zoontje. Maar oh, wat was ik moe. Hondsmoe. En die vermoeidheid was niet snel verdwenen. Hoe graag ik mijn blijdschap ook met anderen wilde delen, tegen kraambezoek kon ik soms huizenhoog opzien. Ik wilde maar één ding: slapen.

De dag na mijn bevalling stond mijn schoonfamilie op de stoep. Superleuk natuurlijk, maar heel vermoeiend. Voor mij, maar ook voor onze baby. Daarna kwam de visitestroom van vrienden pas echt op gang. In het begin vond ik het wel leuk, veel aandacht, trots de baby laten zien. Maar op een gegeven moment zat ik elk weekend mijn bevallingsverhaal te vertellen en kreeg ik er genoeg van.

Uiteindelijk droogde de bezoekersstroom langzaam op. Een eventuele volgende keer pak ik het anders aan, weet ik nu. Daarom alvast zeven tips, zowel voor jonge ouders als voor het bezoek:

  1. Hou het kort. Hoe goed je elkaar ook kent en hoe lang je hiervoor ook met elkaar kon kletsen, nu even niet! De kersverse ouders zijn nog maar net met zijn drieën en zijn continu in touw. Kies je kraamvisites op handige tijdstippen en bouw een logisch einde in (of time de voeding handig). Ben je op bezoek, blijf niet langer dan drie kwartier.
  2. Manage de omvang van je bezoek. Wat is voor jou het ideale aantal? Twee mensen, vier? Voor ons werkte het goed om vrienden die elkaar ook goed kennen te combineren in één bezoek. Dit scheelt in het aantal bezoeken en bovendien is het nog eens extra gezellig.
  3. Iedereen wil in het weekend, maar wat wil jij in het weekend? Ok, voor de meeste mensen is het handig om in het weekend te komen. Maar op die manier ben jij nog maandenlang in het weekend kraamvisite aan het ontvangen. Bovendien willen jullie in het weekend misschien juist lekker uitrusten. Probeer met mensen die dichtbij wonen ook doordeweeks af te spreken. Draagt ook bij aan tip 1!
  4. Aanvaard hulp/bied hulp aan (voor bezoekers). Natuurlijk, je bezoek komt speciaal voor jou en je kindje, maar het is niet erg als zij even thee of koffie zetten of misschien zelfs de beschuitjes smeren! Misschien is het voor jou als gastvrouw of –heer niet veel moeite, maar het punt is dat je je niet moet gaan uitsloven. Dat komt een andere keer wel weer.
  5. Organiseer een kraamborrel. Eén keer een hoop gedoe, daarna veel rust.
  6. Durf het bezoek af te zeggen als je het niet trekt. Bedenk: jij bent net ouder geworden en hebt slapeloze nachten en misschien last van je emoties. Als je een gepland bezoek even niet aan kan, bel gewoon af. Je vrienden zullen dat moeten begrijpen.
  7. Voor de bezoekers: kom op tijd! Wij Nederlanders zijn natuurlijk al vrij punctueel als het om afspraken gaat, maar bij kraamvisite is dat essentieel. Baby’s hebben ritmes, jonge ouders plannen die visite rondom dat ritme (zie ook punt 1). Veel kraamvrouwen raken in de stress als dat ritme in de war wordt geschopt door kraambezoek dat te laat komt (of te lang blijft, zie wederom punt 1).  

Wat zijn jouw tips en ervaringen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>