smart products for smart parents

Check onze Facebook pagina voor mooie kortingcodes!

kortingcodes op onze facebook!

Drie simpele tips voor veilig babyvervoer. Of: waarom 70 procent van de baby’s onveilig vervoerd worden

Stond ik laatst in de stromende regen, te klungelen met de kinderwagen. Hij wilde niet inklappen. Ik had de kinderwagen al een hele tijd geleden gekocht (vier maanden voor de geboorte) en in de winkel kreeg ik nog wel een demonstratie. Maar wie onthoudt dat?

Ik begon ondertussen helemaal doorweekt te raken. En hoe goed ik ook keek, ik zag niet wat ik nou fout deed. De kinderwagen klapte in ieder geval nog steeds niet in. Langzaam verloor ik mijn geduld. Hoe moeilijk konden ze het maken?

Nu is een kinderwagen ‘op je eigen manier’ inklappen nog een onschuldige irritatie. Maar wat als je je kind niet veilig vervoert omdat het stoeltje of de wagen te ingewikkeld is?

Onveilige situaties in de auto

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de autostoeltjes niet veilig is geïnstalleerd in de auto. Hierdoor heeft het autostoeltje een sterk verminderde bescherming. Het installeren van de autostoel met behulp van een gordel gaat heel vaak mis. Zonder ISOFIX blijkt de kans om fout te installeren 48 procent te zijn – oftewel, bijna één op de twee ISOFIX-loze stoeltjes zit niet goed in de auto! Daarnaast zijn er ook genoeg ouders die het kinderzitje niet tegen de rijrichting in installeren. In de ‘groep 0’ (kinderen tot 13 kg) is dit verplicht.

Tenslotte blijken ouders vaak niet goed op te letten wanneer hun kind toe is aan een grotere autostoel of wordt er op latere leeftijd gekozen voor zitverhogers zonder zijdelingse bescherming. Zowel het eerste als het laatste heeft grote negatieve gevolgen voor de geboden bescherming tijdens aanrijdingen.

Wat te doen? Met drie simpele stappen kun je je kind zo veilig mogelijk vervoeren. Voor het gemak noem ik ze nog eens:

  1. Neem een autostoel met ISOFIX installatie of een ISOFIX base. De meeste moderne auto’s ondersteunen ISOFIX.
  2. Schaf op tijd een nieuwe autostoel aan. Mijn tip is om na groep 0 een autostoel te kopen die geschikt is voor groep 1, 2 en 3.
  3. Als je toch een zitverhoger koopt, koop er dan ook een met zijwaartse bescherming.

Mijn geklungel met de kinderwagen gaf mij in ieder geval genoeg zelfkennis om een ISOFIX-base bij mijn autostoeltje te kopen. Wat doe jij om niet bij de 70 procent te horen?

autostoel isofix

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>